Een korte samenvatting van de door Dick van Stralen en Roy Hagenaars (www.2Benig.nl) ontwikkelde Bullseye-trainings methodiek.
Als de voetballer niet naar de krachttrainer komt dan komt de krachttrainer naar het voetbalveld! Dat is de achterliggende gedachte van de Bullseyetraining. Krachttraining direct op het voetbalveld en volledig geïntegreerd met een reguliere voetbaltraining!
Krachttraining mits goed toegepast is een zeer geschikt hulpmiddel om de kwaliteit van de voetballer naar een hoger niveau te brengen. Door krachttraining:
- sterker in de duels;
- harder lopen, in het bijzonder korte aftstand;
- efficiënter lopen, in het bijzonder langere afstanden;
- hoger springen;
- algehele betere fysieke gesteldheid;
- minder blessure gevoelig.
Hoe gaat dat in zijn werking? Na een goede warming-up worden 6 krachtoefeningen uitgezocht. Die worden in 2 groepen van 3 verdeeld (1e en 2e helft) en er worden 3 sets gedaan van iedere oefening, In totaal 18 sets. Na de krachtoefening wordt gelijk gestart met een sportspecifieke oefening bijvoorbeeld slalommen met de bal aan de voet. Daarna volgen korte sprints met variaties tussen de 5 10 en 15 meter. Dit zijn de meest belangrijke en procentueel meest afgelegde afstanden in het voetbal. Hierna en dan is er een flinke vermoeidheid ingetreden moet er een aantal malen met zowel links als rechts worden afgerond op de goal. Dan volgt er actieve rust, bijvoorbeeld hooghouden van een bal. En dan op naar de volgende krachtoefening. Als er 9 reeksen zijn afgerond volgt een korte al dan niet actieve rust periode waarna de volgende 3 krachtoefeningen worden gedaan.
Dit trainingssysteem levert heel veel nuttige informatie op. Hoe is het gesteld met:
- kracht?
- sprintvermogen?
- duurvermogen?
- looptechniek?
En er zijn uiteraard vele, vele variaties mogelijk. Door mijn samenwerking met Sportgeneeskunde Rotterdam http://smc-maasstad.nl/ (fusie tussen SMC Maasstad & SMA Rotterdam) ben ik mij ervan bewust geworden dat de resultaten van een inspanningsecg een zeer grote toegevoegde waarde hebben. En de Bullseyetraining van nog grotere kwaliteit wordt omdat dan tijdens de training de hartslag gevolgd kan worden.
Daardoor kan nog veel beter gericht aan de conditieopbouw gewerkt worden door individueel te spelen met de actieve rust en de mate van inspanning. Als ik de sportartsen van Geneeskunde Rotterdam mag geloven (en dat doe ik) is daar nog veel in te winnen in het betaalde voetbal. En dat is heel belangrijk want de meeste doelpunten worden in de laatste 20 minuten gemaakt als de conditie en fysieke gesteldheid van de voetballer de doorslaggevende factor wordt. Zie hier de parallel met het laatste element van de Bullseyetraining. Het afwerken op de goal onder vermoeidheid.
Gezien het bovenstaande zal niemand het vreemd vinden dat ik vind dat om een goede voetballer te worden je veel meer moet kunnen dan alleen voetballen. Je moet een allround atleet zijn Football = MMA = Mixed Material Athletics. Mijn woordspeling op MMA (Mixed Material Arts) als vechtsport en voetbal is oorlog de quote van Rinus Michels. Als (top)voetballer moet je behalve heel vaardig met een bal zijn ook heel sterk zijn, heel hard kunnen sprinten en een groot duurvermogen hebben.
Het bovenstaande is in een notendop. Er valt natuurlijk veel meer over te vertellen. Mocht u nadere interesse hebben, een demonstratie bij u op het voetbalveld willen of suggesties hebben bel gerust 06-29500386 of mail naar info@2benig.nl.
Ontstaansgeschiedenis
Door John Dane de oom van mijn vrouw en getuige op mijn huwelijk ben ik begin november 2015 in contact gebracht met Dick van Stralen. Op dat moment keepers en krachttrainer bij de A1 en B1 jeugd van Excelsior. Dit heeft John gedaan omdat hij merkte dat wij dezelfde ideeën over krachttraining en voetbal hadden. Kort daarna ben ik bij Excelsior de assistent van Dick geworden. Waar ik overigens de heer van Lochem hoofdopleidingen van de Excelsior-jeugd erg dankbaar voor ben. Hij heeft echt in hele korte tijd met hele beperkte middelen er voor gezorgd dat de jeugd van Excelsior de beschikking krijgt over een hele mooie ruimte met ongekende mogelijkheden.
Dick deed daar toen noodgedwongen zijn krachttraining op het kunstgras omdat er binnen niet voldoende ruimte was, ik denk 4² meter. En ik had de bagage in mijn tas van Martin Rooney (die ik als mijn coach beschouw) bekend van Training for Warriors die de Hurricane Training heeft ontwikkeld. Een combinatie van sprint & krachttraining, lift heavy & sprint on is een van zijn credo’s.
Door dit te combineren met sportspecifieke kennis, namelijk dat sprintjes van gemiddeld 5 10 en 15 meter het meest voorkomen in een voetbalwedstrijd en andere sportspecifieke elementen is Bullseye training verder gestalte gegeven. En heeft ertoe geleid dat op 3 december 2015 op het sportterrein van Excelsior de 1e Bullseyetraining heeft plaatsgevonden, de zgn. 1.0 We zijn nog steeds in ontwikkeling en staan altijd open voor aanvullingen of aanpassingen.
Indoor
Natuurlijk zie er ook voetballers die het begrijpen dat met alleen voetbal je niet het uiterste uit jezelf kunt halen. In de krachttraining die ik in mijn eigen trainingscentrum aanbied is het ook mogelijk om individueel een Bullseye training te volgen. Het goal wordt dan een autoband. Zie filmpje Bullseyetraining indoor hieronder:
Naamgeving
Hoewel er een hoop mensen denken dat het afronden op de autoband tot de naam Bullseye heeft geleid. Is niets minder waar. Het slaat op het sterrenbeeld van Dick & Roy respectievelijk op 6 en 5 mei geboren. En hun visie op krachttraining, eye of the bull. We weten waar the eye of the tiger toe geleid heeft. Nu is het de beurt aan bullseye!
Toepassingen andere sporten
Ook andere sporten kunnen profiteren van deze methode. Met kleine aanpassingen is dit ook bruikbaar in een hockey, rugby handbal of volleybaltraining. Ook mensen uit deze takken van sport zijn van harte welkom